Sisyra fuscata

sponsgaasvlieg

Spanwijdte vleugels 10-12 mm, mei-september

Kenmerken
Zeer kleine, donker gekleurde netvleugelige uit de familie Sisyridae (verwant aan de Osmylidae). Licht behaard en de donkerbruin getinte vleugels met een dicht adernet met weinig dwarsaders en ongevorkte aders. Wordt wel eens aangezien voor een kokerjuffer, maar die heeft duidelijk behaarde vleugels met een veel wijder adernet met dwarsaders.

Voorkomen
Bij stilstaande en langzaam stromende wateren met zoetwatersponzen. S. fuscata is de algemeenste van 3 soorten in Nederland en Belgiƫ.

Levenswijze
De gelige of groenige larve (132 2b g) leeft op het oppervlak van zoetwatersponzen. Zij heeft 7 paar abdominale kieuwen, leeft altijd onder water en bezit zeer dunne, bijna rechte zuigkaken, die ze in de cellen van zoetwatersponzen steekt voor de voeding. Soms zijn groepjes larven op een spons waar te nemen (132 2b g). De aanwezigheid van de larve schijnt de spons weinig te deren en de larve is dan ook niet schadelijk. Aan het einde van haar ontwikkeling klimt de larve aan een takje uit het water en zoekt een gaatje in boomschors op om een cocon te spinnen. Hierin vindt de overwintering plaats. Pas in het volgend voorjaar vindt de verpopping plaats.

%LABEL% (%SOURCE%)