Nemoura soort

Lengte 6-9 mm, mei-september

Kenmerken
De 2 staartdraden zijn in deze soorten sterk gereduceerd, bij de mannetjes hebben ze zich ontwikkeld tot haakvormige organen. In de bovenste hoek van de vleugels vormen de aderen een schuinstaand, X-vormig figuur (familie Nemouridae). De nimf (040 1b g) is zonder tracheekieuwen, met schuin naar buiten gerichte vleugelpunten in aanleg, die verder uitsteken dan de kop. Er zijn 13 nauw verwante soorten, waarvan alleen de mannetjes te identificeren zijn aan het geslachtsapparaat (vrouwtjes zijn bijna niet uit elkaar te houden).

Voorkomen
De meeste soorten komen uitsluitend voor in schone bergbeken. Nemoura cinereais de algemeenste soort, die ook in sloten en plasjes voorkomt en die zelfs een lichte watervervuiling kan verdragen.

Levenswijze
Voor de eieren afgezet worden in het water komen ze al uit lichaam te voorschijn (040 1a g) als een compacte, wittige bal.

Gelijkende soorten
Alleen de strikt alpiene soort Perla maxima (familie Perlidae) lijkt op deze soort, maar onderscheidt zich door een gelig gekleurde kop. De nimf heeft ook kieuwborstels aan de punt van het achterlijf. Bij Perla burmeisteri is de kop zwart met een paar heldere vlekken. Perla burmeisteri was de plaatsvervanger van Perla marginata in grotere rivieren, maar deze soort is intussen bijna overal verdwenen door watervervuiling.

%LABEL% (%SOURCE%)