Familia Cimicidae

platwantsen en verwanten

Kenmerken
Platwantsen zijn kleine 3-6 mm lange, vleugelloze insecten die bloedzuigen bij vogels en zoogdieren; ook mensen kunnen het slachtoffer worden. De voorvleugels komen nog wel tot ontwikkeling, maar worden meestal niet groter dan een paar kleine schubjes. De meeste soorten zijn donkerbruin tot kastanjebruin van kleur.
De bedwants, Cimex lectularius, is een beruchte soort, omdat hij vroeger in de bedstee voorkwam en in soldatenkazernes. De beet is erg vervelend en laat een rode, jeukende vlek achter, maar het is niet bewezen dat bedwantsen ziekten overdragen.

Voorkomen
De soort is met de mens bijna over de hele wereld versleept, maar komt tegenwoordig minder vaak voor, omdat de hygiƫne vooruit is gegaan en zij bestreden wordt met insecticiden. De bedwants komt in Noordwest-Europa vooral nog in dierentuinen voor. Het is een polyfage soort die ook op andere zoogdieren en vogels zuigt.

Levenswijze
Andere platwantsen zuigen meer specifiek en komen bijvoorbeeld voor op huiszwaluwen en vleermuizen. Platwantsen blijven niet lang aan hun gastheer vastgehecht, maar verstoppen zich overdag in spleten en kieren, vaak in groepjes.

Behandelde taxa
Cimex lectularius (bedwants)
Oeciacus hirudinis (zwaluwwants)

%LABEL% (%SOURCE%)